‘Jack de straathond’ – Ivy Pembroke


Een doodgewone straat in Londen blijkt verrassend veel verhalen te herbergen. Maak kennis met het wel en wee dat zich in Christmas Street afspeelt. Aangevoerd door het avontuur dat Sam en Teddy zijn aangegaan, ze zijn vanuit de V.S. naar Londen verhuisd, krijgt de lezer interessante personages voorgeschoteld. Teddy is acht jaar en voelt zich allesbehalve prettig onder alle veranderingen. Wanneer ze hun nieuwe woning aan Christmas Street betrekken, en Sam zijn uiterste best doet om de voordelen van alles aan zijn zoontje uit te leggen, ziet Teddy vooral bezwaren. Totdat er in de tuin ineens een vrolijke Collie voor z’n neus staat en acuut vriendschap met het jochie sluit. Teddy sluit Jack, de hond, meteen in het hart. Het is hem alleen niet duidelijk van wie Jack is, de nukkige buurman zegt dat de hond ‘van de straat’ is, maar dat is toch raar? Dat kan toch helemaal niet?
De alleenstaande Sam besluit nader kennis te maken met zijn buurtgenoten en organiseert een housewarming. Iets dat ze in Christmas Street niet kennen, sterker nog: ze kennen elkaar slechts van een beleefd knikje en het gedag zeggen. Al snel blijkt dat er achter iedere voordeur gewone mensen wonen die ieder op hun beurt toch heel bijzonder zijn, iedereen heeft wel een verhaal te vertellen. De komst van Sam en Teddy doet een frisse wind waaien door de straat, en die blijkt meer dan welkom. Onder aanvoering van de kwispelende Jack, iedereen is gek op de hond, blijkt men ineens wel in staat om de moeite te nemen elkaar wat beter te leren kennen. En dat pakt op meerdere fronten verrassend uit. Het brengt in ieder geval leven in de brouwerij!
Met de titel vermoedde ik een boek te gaan lezen over een hond. Als hondeneigenaar trekken dit soort verhalen me altijd wel aan en dus was ik heel nieuwsgiering naar het relaas van een straathond. Een leuke verrassing was dat het verhaal niet zozeer door Jack wordt verteld of alleen over hem gaat maar dat hij de rode draad blijkt in een groter geheel. De vrolijke collie wordt door alle bewoners in Christmas Street gevoed en verzorgd, heel bijzonder. Door de komst van Sam en Teddy, de nieuwe buren van ‘grumpy old man’ Bill, pikt Jack al snel op dat hij ook daar nodig is. Niet wetende dat hij daarmee onbewust de aanstichter is van een onverwachte wending in de straat.
“Dus Jack is een straathond?” Teddy fronste. “Dat klinkt lelijk.”
‘Sorry,’ zei Sam droog. ‘Hij is dus gewoon een zorgeloze flierefluiter. Hij wil nergens aan vastzitten.’ ”
Wat een lekkere feelgood is dit! Zo sociaal als Jack is, zijn de bewoners van Christmas Street dat niet. De bewoners zijn op zichzelf, bemoeien zich niet met anderen en zijn daardoor niet op de hoogte wat een ander bezighoudt. Een valkuil is dat ze daarmee dingen over het hoofd zien terwijl die zich recht voor hun neus afspelen. De auteur verwerkt diverse onderwerpen in dit verhaal en geeft een verrassende kijk op diverse gezinsvormen, culturen, denkwijzen en tradities. Ze zet zaken in het juiste perspectief en opent deuren. In dit verhaal gebeurt dat letterlijk en werkt daardoor zeker ook als eyeopener. Actuele thema’s als eenzame ouderen en cultuurverschillen gaan mooi samen met het maken van verbinding, openstaan voor vriendschap en het voor elkaar zorgen. Het is een afspiegeling van de maatschappij vandaag de dag en bevat een mooie, subtiele, boodschap van de auteur: neem eens de moeite je in een ander te verdiepen, de uitkomst zal je verrassen. De diversiteit aan personages en hun levens laat zien dat we ondanks onze verschillen in de basis allemaal hetzelfde zijn en dat familie meer betekent dan een bloedband alleen.
Ivy Pembroke heeft een luchtige penvoering en neemt haar lezers moeiteloos mee in dit avontuur. Dit verhaal speelt zich af in Londen maar dat had in iedere willekeurige stad of dorp kunnen zijn. Verhalen zoals die van deze bewoners zijn universeel, Jack als de verbindende factor geeft die een leuke wending, wat lucht. Iedere dierenliefhebber zal zich herkennen in bepaalde scenes uit het boek. De diepgaande gesprekken die je met een huisdier kunt voeren zijn verbazingwekkende therapeutisch, dat blijkt ook in dit boek niet anders te zijn. Jack haalt het beste uit de mensen die voor hem zorgen naar boven en daarmee brengt hij ze ook tot elkaar.
Een kleurrijk palet aan inwoners in combinatie met de zwart-witte collie maakt Jack de straathond tot een vertederende feelgood. Een verhaal dat verbindt, iets dat we vandaag de dag allemaal wel kunnen gebruiken. Een dosis Jack per dag, ik zeg doen! 4 hartverwarmende sterren
Patrice
Perfecte Buren
Genre: feelgood/roman
Uitgever: A.W.Bruna Uitgevers
ISBN: 9789400512054
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 354
Uitgave: mei 2020
Dank aan A.W.Bruna Uitgevers voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.