‘Het transport’ – Ted Polet

Eigenlijk is dit het eerste boek van Ted Polet. Het is geschreven ruim vóór De Batavier (2019) Ted Polet heeft gevaren als stuurman en gewerkt als organisatieadviseur en is nu met pensioen (evenals zijn hoofdpersoon Gerd Brouwer), het verhaal van Het transport is ontsproten aan het idee dat dit hem zelf ook had kunnen overkomen.
Begin april besluiten Gerd Brouwer en zijn zoon Thijs om een paar dagen te gaan zeilen op de Waddenzee. Het is nog vroeg in het seizoen en dus behoorlijk fris. Ze starten in Enkhuizen, daar ligt hun boot, de Windvaan. Vanuit Enkhuizen doen ze er drie dagen over om bij Vlieland te komen. Hun plan was om via Kornwerderzand terug te zeilen. Maar Thijs ziet opeens een drenkeling in een zwemvest drijven. Ze halen hem binnenboord, proberen hem te reanimeren maar helaas, het mag niet meer baten, de drenkeling is dood. Ze alarmeren de reddingsbrigade die de dode jongeman op komt halen. Gerd zal zich in Harlingen moeten melden om de situatie toe te lichten. Opperwachtmeester Scheepstra staat hen al bij de haven van Harlingen op te wachten. Nadat ze hun zegje gedaan hebben, eten ze nog een hapje en gaan terug naar de boot om te overnachten. Daar aangekomen staat een jonge vrouw hen op te wachten. Ze is helemaal overstuur en heeft het ijskoud. Gerd en Thijs nodigen haar binnen uit om op te warmen en wat te eten. Irina, zo heet het meisje, heeft gehoord van de drenkeling en wil alles van hem weten. Ze had een afspraak met een jonge man in Harlingen en was daar liftend vanuit Amsterdam voor gekomen. Ze denkt dat de drenkeling de man was met wie ze afgesproken heeft. Ze maakt een bange indruk en wil terug naar Amsterdam. Gerd geeft haar het geld daarvoor en Thijs brengt haar naar het station. Daarmee lijkt de rust weergekeerd maar dat is slechts schijn.
Gerd gaat later nog eens een keertje in zijn eentje zeilen op de Wadden. Hem valt dan een oude trawler op en een aantal onguur uitziende mannen. Hij heeft die mannen eerder gezien op de dag dat ze de drenkeling opvisten. Tijdens het zeilen overnacht Gerd op de Windvaan op een heel rustig stuk van de Wadden. Het is erg mistig maar hij hoort hoe midden in de nacht mensen vanuit een groter schip (de trawler?) over worden gebracht naar een kleinere boot, Hij meent angstige vrouwenstemmen te horen. Hij combineert dat gegeven met het verhaal van Irina dat ze stukje bij beetje aan Thijs heeft verteld. Ze is Russische en is illegaal het land binnengekomen via mensensmokkelaars. Naïef als ze was, dacht ze dat ze in Nederland legaal zou gaan werken. De smokkelaars hadden uiteraard heel andere plannen met de jonge vrouwen. Irina is weer ondergedoken, ze durft niet naar de politie en is bang voor de leden van de Russische bende die hun handel in gevaar gebracht ziet worden. Gerd wordt intussen stevig geïntimideerd door de opvarenden van een rubberboot, hij herkent ze als de mannen van de trawler. Gerd gaat naar opperwachtmeester Scheepstra met zijn verhaal en zijn vermoeden van mensenhandel maar vertelt daarbij niets over Irina. Scheepstra vindt zijn verhaal niet sterk genoeg om actie te ondernemen, hij stuurt Gerd weg.
Gerd keert kwaad terug naar Voorschoten, daar woont hij met zijn vrouw Ellen. Na een week komt Thijs onverwacht langs en hij brengt een gast mee: Irina. Irina werd buiten de deur gezet door de Russische vrouw bij wie ze ondergedoken zat. Ze had het telefoonnummer van Thijs en wist niet waar ze anders terecht kon. Gerd en Ellen nemen Irina in huis. Wanneer er een lijk wordt opgevist uit een Amsterdamse gracht, blijkt het de Russische vrouw te zijn bij wie Irina al die tijd onderdak had. De Russische maffia heeft lange armen! Gerd besluit samen met zijn gezin om de politie niet in te schakelen gezien zijn eerdere ervaringen. Thijs en Irina duiken onder op de Windvaan, daar zullen ze niet opvallen is de redenering. Het verhaal komt in een stroomversnelling als die twee toch gesignaleerd worden door leden van de smokkelaarsbende.
In potentie is Het transport een spannend boek over de Russische maffia en de internationale vrouwenhandel. De auteur besluit er tevens een aanklacht tegen de Nederlandse politiek van te maken. Ook de politie, marechaussee en Justitie krijgen er behoorlijk van langs. Met name de vreemdelingendetentie moet het ontgelden. De kritiek is ongetwijfeld terecht maar het haalt de vaart enorm uit het verhaal en komt hier en daar belerend over. Jammer, dat komt de boodschap niet ten goede. Maar gelukkig is er ook nog volop spanning en een ontluikende liefde, een mooie combinatie. Drie sterren voor een mooi verhaal over een gebeurtenis die je als zeiler zo maar zelf had kunnen meemaken.
Jeannie
Perfecte Buren
Genre: roman
Uitgeverij: Palmslag
ISBN: 9789493059610
Aantal pagina’s: 288
Uitvoering: paperback
Verschijningsdatum: oktober 2020
Hartelijk dank aan Uitgeverij Palmslag voor het leesexemplaar.