‘Eeuwige Kerst, de 135 populairste kersthits aller tijden’ – Leo Weijers


Kerstmis is het thema van de ‘feestmaand’ December. Nu het Sinterklaasfeest minder populair is door de jongste ontwikkelingen met zijn ‘knecht’ en het vuurwerk met de overgang van Oud naar Nieuwjaar is komen te vervallen, klampt iedereen zich vast aan de Kerstdagen als een drenkeling aan een houten plank.
En ook Kerst wordt geplaagd door het Coronavirus, de eerste bedreiging van de complete wereldbevolking sinds decennia.
De Kerstbomen staan al vroeg dit jaar. Al in de tweede helft van November ontwaarde ik behoorlijk wat kerstbomen en kerstversieringen bij ons in de buurt. En we zijn veel thuis dus is het dubbel lang genieten.
Sky-radio is ook alweer begonnen met zijn beperkte aanbod van kerstmuziek die in een ongeordend loopje (lees: loepje) aan ons worden opgedrongen. Wij, als team van Perfecte Buren, hebben afgesproken om allemaal een kerstboek te lezen en te recenseren, zodat u vrijwel iedere dag een kerstrecensie kunt consumeren. Ik vroeg een boek aan dat is verplaatst naar 2021 en kwam vervolgens als bij toeval deze titel tegen.
Het boek, dat ik in digitale vorm heb ontvangen, heeft een bijzonder verrassende opbouw gekozen. Daar waar ik dacht een verhaaltje bij 135 kerstliedjes te krijgen in een soort Top 135 vorm, aftellend naar nummer 1, kreeg ik een mooier geheel voorgeschoteld.
Het gaat daadwerkelijk om 135 unieke kerstsongs. Dus geen ‘Rudolph, the red-nosed reindeer’ in meerdere uitvoeringen maar een kijkje in de geschiedenis van de ontwikkeling van kerstmuziek. In chronologische volgorde. Het boek start met ‘the Traditionals’, ofwel het oudste kerstlied. ‘Carol of the drum’, later bekend als ‘The little drummer boy’ is de oudste, is negentiende-eeuws en heeft zelfs een relatie met ‘The Sound of Music’ en is inmiddels door honderden artiesten op de plaat gezet. De meest bekende versie is die waarin Bing Crosby kiest voor de samenwerking met David Bowie uit 1977.
Op deze buitengewoon overzichtelijke en informatieve wijze maak ik als lezer een tijdreis door de jaren heen, om te eindigen bij de artiesten van nu. Ariane Grande en Miss Montreal komen ook voorbij.
Iedere klassieker komt voorbij en soms maken we een sprong in de tijd terug. Zo komt ‘In Dulci Jubilo’ uitgebreid aan bod. Het nummer dat we kennen in de uitvoering van Mike Oldfield, stamt al uit 1328(!). Er komen ook talrijke kerstsongs voorbij die dit zijn geworden en oorspronkelijk niet waren. Denk bijvoorbeeld aan ‘Stay another day’ van East 17 of aan ‘The Power of Love’ van Frankie goes to Hollywood. Een belletje in een song, laat ons onbedoeld al snel connectie maken met het kerstfeest.
Er is ruimte voor een Nederlandstalige sectie met kerstverhalen over bijvoorbeeld André Hazes zijn ‘Eenzame Kerst’ en over het konijn Flappie van het gezin Van ’t Hek.
Om vervolgens veel informatie te krijgen over het Band Aid project. ‘Do they know it’s Christmas’ kent inmiddels vier Engelstalige versies. De originele uit 1984, een initiatief van Bob Geldof en Midge Ure, omdat muzikant en topproducer Trevor Horn geen tijd had. Een tweede, derde en vierde versie verschenen in 1989, 2004 en 2014 waarbij ook van uitvoerenden werd gewisseld. Ik verwacht in 2024 een ‘veertig jaar geleden’ vijfde versie.
Na honderdvijftig pagina’s is het verhaal rond. Het is natuurlijk niet volledig. Ieder zichzelf respecterende artiest nam immers al één of meerdere kerstalbums op. Daar zitten ook veel zelf geschreven songs tussen die hier niet te vinden zijn.
Ik heb genoten en geleerd en luister vanaf nu met een ander gevoel naar de bekende kerstmuziek. Dit boek is leuk voor onder de kerstboom en verdient vier kerstboompjes met sterren!
Zoals u van mij gewend bent, sluit ik al mijn recensies af met een liedtekst, omdat ik altijd een liedje in mijn hoofd heb. Deze keer heb ik gekozen voor een song dat geen kerstlied is. ‘The Family Tree’ gaat over familie. Over het familiegevoel. Een gevoel dat met Kerst enorm sterk leeft. We vieren Kerst liefst met onze familie en genieten van elkaars gezelschap en verbondenheid.
Deze Kerst missen we ook de mensen die er niet (meer) bij kunnen zijn. Nogmaals, het is geen Kerstlied maar hij sluit aan bij de kerstgedachte.
Ik wens jullie allen mooie dagen in een surrealistische tijdgeest. Wees samen met wie je liefhebt en gedenk de mensen die je mist. En luister naar muziek. De complete Kerstlijst van dit boek, heb ik voor u klaarstaan op Spotify. De link naar de Afspeellijst met de titel ‘Kerst met Perfecte Buren’ is: https://open.spotify.com/playlist/07npHDAfBUGIgxv9Zf2pyx?si=6NUyMYpmSEGi8hM0I1hSpQ
Merry Christmas! Wees lief voor elkaar
Persoonlijke songtekst:
‘Branches in the wind
Still standing here together
One more storm to weather
We’ll get through it yet
So we’re gathered here
Holding on to each other
To let go of another one we won’t forget
Now as we say goodbye
To one of our own
We may be lonely
But we’re not alone
Though the leaves will fall
And the tears will flow
May it always comfort us to know
The family tree will always grow
Father down to son, mother to daughter’
(Venice – The Family Tree)
Peter
Perfecte Buren
Genre: muziekgeschiedenis
Uitgeverij: Boekscout
ISBN: 9789463892551
Uitvoering: PDF
Aantal pagina’s: 150
Verschijningsdatum: heruitgave 2019
Hartelijke dank aan Uitgeverij Boekscout voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.