Leesclubverslag ‘Sneeuwwit’ – Samuel Bjørk

Wat een leuke en uitgebreide leesclub! Met maar liefst vijftien deelnemers – Wendy Bults-Perdok, Petra van der Berg, Nel Crea, Truus Heijnen – Goossens, Yvonne Rademaker, Joke Vink van Engeland, Jacqueline de Waal, Petra van Hulten, Jaimy Smeets, Ingrid Do, Alex van Damme, Mara Hoebers, Astrid van Rekom – Hortensius, Sabrina Verschaeve en ondergetekende – was het gezellig druk in onze discussiegroep. Zodra de boeken gearriveerd waren, kon iedereen op eigen tempo gaan lezen. Sommigen zoals Yvonne waren daar razendsnel mee, ze had zelfs het boek al uit voor dat het boek bij iedereen binnen was gekomen! Bij anderen duurde dat wat langer maar uiteindelijk heeft iedereen in drie weken tijd het boek kunnen lezen. Tussentijds hebben we over een aantal vragen kunnen discussiëren. Daarbij waren we het lang niet altijd roerend met elkaar eens, dat houdt de discussie scherp en open. We hadden het geluk dat een aantal deelnemers ook het digitale sterrenthrillerevent van Luitingh-Sijthoff mochten bijwonen. Daar was een interview met Samuel Bjørk te zien waarin hij ons al veel vertelde over Sneeuwwit. Het bleek een prequel te zijn van zijn drie eerdere boeken over Holger Munch en Mia Krüger. Het verhaal speelde zo’n twintig jaar eerder.
De eerste échte vraag in de leesclub was: Wat zijn je verwachtingen vooraf? Een aantal van ons – Joke, Petra van der B., Wendy, Jaimy, Mara en Jeannie – hadden een of meerdere boeken van Samuel Bjørk gelezen en baseerden daar hun verwachtingen op. Een aantal anderen hadden nog niets van deze auteur gelezen maar hopen op een spannende Scandi thriller. Zoals bv Alex: ‘Ik verwacht een typisch Scandinavische thriller, donker, gewone personages. Geen Amerikaanse thriller. Voorts een goed doordachte plot die we niet zien aankomen.’
Vraag 2 luidde: De setting van het verhaal speelt bij Bjørk altijd een rol. Hoe is dat in dit verhaal? Is je tot nu toe iets bijzonders opgevallen? Veel deelnemers, zoals Wendy, vonden de natuur een belangrijke rol spelen: ‘Eens met de anderen. De natuur is belangrijk in dit verhaal. En de schrijver schrijft erg beeldend waardoor je je goed een beeld kunt vormen hoe de plaatsen eruitzien. Ik heb in elk geval wel een beeld bij alle plekken in het boek’. De deelnemers die al vaker iets van Bjørk hebben gelezen zoals Jaimy, merken nog iets anders op: ‘Ik vind de natuur niet super opvallend moet ik zeggen. Mischien omdat ik het al ietwat “gewend” ben van zijn eerdere boeken. Wat ik kenmerkend vind is de manier waarop de jongens neergelegd zijn. Het lijken nooit “normale” vondsten te zijn maar er zit bij Samuel Bjørk altijd meer bij.’
Tussentijds verscheen er bij Hebban.nl ook nog een mooi interview met Samuel Bjørk:
Samuel Bjørk: ‘Ik zou een professor in serie-moordenaars kunnen zijn’ | Hebban.nl
Bij de derde vraag heb ik de deelnemers gevraagd om een quote over het boek te geven. Je kunt al die quotes nog eens teruglezen:
Quotes uit ‘Sneeuwwit’ – Bijzonder leuk dat ook de auteur de quotes gezien en geliked heeft!
Bij vraag vier, gebeurde er iets raars. Ik vroeg de deelnemers: Wie is je favoriete personage in het boek en waarom? In eerste instantie waren de meningen verdeeld, een aantal deelnemers had de voorkeur voor Holger Munch en een aantal anderen voor Mia Krüger. Totdat een van de deelnemers over Fredrik Riis begon, een van de inspecteurs die ook een rol speelt in het verhaal. Persoonlijk had ik ook de voorkeur voor Fredrik die op mij een bijzondere indruk maakte. Toen hij bij de politie begon had een grapjas hem wijsgemaakt dat hij zich stemmig moest kleden, hij verscheen dus keurig in het pak. Iets dat anderen aan het lachen maakte. Maar Fredrik bleef van de weersomstuit zijn pak dragen, nu is het zijn handelsmerk. In de liefde is hij nog niet gelukkig, hoewel hij best goed in de markt ligt, zelfs bij de echtgenote van een collega. Maar Fredrik heeft ook een sullige kant, hij kan helemaal lyrisch worden over een zeldzame postzegel! Helaas kan ik hier alleen maar mezelf aanhalen want Facebook heeft deze vraag verwijderd omdat hij strijdig zou zijn met hun policy. Ik begrijp dat niet helemaal maar zal het moeten accepteren.
Vraag 5: Welke scene of moment uit het boek heeft het meeste indruk op je gemaakt? Truus geeft als antwoord: ‘De scenes met de kleine Lydia. Ze is zo’n onschuldig en, op een aparte manier, wijs kind. Ik zag haar echt voor me uit huppelen’. Op Joke heeft de kennismaking met Mia Krüger en Holger Munch de meeste indruk gemaakt: ‘Beetje ongemakkelijk maar het klikt tussen die twee toch. Leuk om over die eerste kennismaking te lezen en hoe eigenlijk de samenwerking begon’. Yvonne heeft een heel ander favoriet moment: ‘De gedachten van Mia toen ze over de toelatingstest praatte. Heerlijk om te lezen hoe ze erover dacht en hoe makkelijk voor haar was.’ Ingrid: ‘De meeste indruk heeft de 11-jarige Kevin Myklebust gemaakt. Ik vond het zo triest voor dit jochie dat hij een moeder heeft die twee of misschien wel meerdere kanten heeft en dat hij niet echt liefde van haar krijgt, maar het wel heel graag wil hebben’. Veel deelnemers sloten zich daarbij aan.
Stel dat je de auteur een vraag zou kunnen stellen, wat zou dat zijn, leverde de volgende reacties op:
Jacqueline: ‘Wanneer kom ik te weten wie de moordenaar is van de jongens?’ Wendy: ‘Ik zou wel willen weten of er nog meer boeken volgen in deze serie over Holger Munch en Mia Krüger?’. Dat willen Yvonne en Sabrina ook graag weten. Jaimy: ‘Waarom is er gekozen voor een prequel in plaats van een vervolg’? Nel wil graag weten wat de valkuilen van Samuel Bjørk tijdens het schrijven zijn. Joke: ‘Ik las dat de schrijver ook een zanger en songwriter is. Hoe kan hij dat allemaal combineren’? Astrid wil graag weten hoe lang de auteur gemiddeld over een boek schrijft. Petra van der B. is nieuwsgierig of er nog een boek met Holger en Mia mogen verwachten. En zo ja, wanneer? Ook is ze benieuwd naar zijn lievelingsauteur. Petra van H. wil graag weten of de auteur de prequel al in gedachten had voordat hij de andere boeken schreef. Ingrid: ‘Wat was het motief van de moordenaar en de reden van zijn “kunstwerkjes” ‘? Alex sluit daarbij aan met: ‘Het motief werd niet echt gediept? Is dat bewust’?
Tot slot de vraag aan alle deelnemers om een recensie te schrijven met het aantal bijbehorende sterren. Deze recensies verschijnen ongeveer tegelijkertijd met dit verslag en zijn behoorlijk divers, ook in het aantal sterren dat gegeven wordt. Bijzonder om te ervaren dat wat de één zo boeit in de boeken van Samuel Bjørk, de ander juist zo tegenstaat. En dat is maar goed ook want smaken verschillen! De leesclub kwam gemiddeld uit op 3,8 sterren voor Sneeuwwit.
Wie denkt dat de leesclub met deze vragen aan het einde was, komt bedrogen uit! Een van de deelnemers, Ingrid, opende een nieuw topic omdat ze nog met vragen bleef zitten over de plot. Natuurlijk gaf ze meteen een SPOILER ALERT aan omdat nog niet iedereen het boek uit had. Er kwam een interessante discussie op gang over het boek met antwoorden die ik hier, helaas, niet kan toevoegen omdat er inderdaad spoilers in zitten. De discussie voegde echter wel veel toe, waarvoor dank. Dank ook aan alle deelnemers voor hun enthousiasme tijdens deze leesclub, ik heb van jullie antwoorden genoten en hoop jullie nog eens vaker te zien in een van onze leesclubs.
Last but not least: Speciale dank aan Luitingh-Sijthoff voor het mogelijk maken van deze leesclub 🙂
Jeannie
Perfecte Buren
Ben je nieuwsgierig geworden naar deze prequel? Je kunt dit boek en de volgende delen bestellen via onderstaande linken. Zo heb je meteen de hele serie in huis 🙂 Bovendien steun je langs deze weg de boekensector. Dat is 2 vliegen in 1 klap, toch?