Jouw boekenkast of nachtkastje bij ons… deze week Mark van Dijk

Mark van Dijk is een bibliofiel. Hij verzamelt boeken, leest ze en schrijft ze. Het schrijven gebeurt voornamelijk ’s avonds en in de weekeinden.

Mark van Dijk
Vandaag laat hij ons meegenieten van zijn boekenkasten. Zet je maar schrap, want het is de moeite!
Bij ons thuis stond wel een boekenkast vol boeken, maar toch heb ik mijn ouders nooit een boek zien lezen. Dus ik las ook nooit. Wel vond ik het een mooi gezicht, zo’n kast vol kleurige ruggen. En de geur was aangenaam. Dat waren mijn eerste associaties met boeken: geur en kleur. Dat veranderde toen ik een jaar of tien was en van mijn opa en oma een Kameleonboekje kreeg. De avonturen van Hielke en Sietse sleepten me mee en wisten mijn liefde voor boeken aan te wakkeren. En opa en oma hadden er nog meer! Na wat aandringen (en de belofte dat ik er zuinig op zou zijn) mocht ik ze hebben. Wat was dat genieten. Maar ook de beleving van het lezen zelf vond ik fantastisch, waardoor ik ineens interesse kreeg in de bibliotheek. We hadden geen pasje. Dus zonder iets te lenen zwierf ik dagelijks uren door dat machtig mooie gebouw, waar het licht ieder hoekje zo goed te bereiken wist. Zo is mijn liefde voor boeken begonnen.
Inmiddels zijn we een kleine dertig jaar verder en heb ik zelf een aardige bibliotheek bij elkaar verzameld. Mijn liefde voor boeken is groot: ik lees ze, ik schrijf ze en ik verzamel ze. Rond mijn twintigste werkte ik veel. Erg veel. Dus het geld kwam met bakken binnen. Maar op de bank zie je er niets van, dus ik zocht een verantwoorde hobby. Liever nog: een hobby waarvan de verzameling mettertijd alleen maar meer waard zou worden, zodat ik in tijden van nood de boel weer kon verkopen. Boeken leken me daarvoor perfect! Daar hield ik immers altijd al van. En daar zat ook precies mijn denkfout… Want als je eenmaal een mooie verzameling hebt met boeken waar je jaren achteraan hebt gezeten, dan wil je die niet meer van de hand doen… Mijn boeken moeten als het even kan overgaan op mijn dochters. Dus qua investering is het eigenlijk gewoon een uitgave. Is dat jammer? Een beetje. Want nu heb ik nog steeds geen extra appeltje voor de dorst. Maar ik heb wel een hele, hele, hele mooie boekenverzameling. En dat heerlijke gevoel als ik op zolder zit te schrijven, middenin mijn bibliotheek, omringd door mijn prachtige duizenden boeken, dat gevoel is ook wat waard. En een leuke bijkomstigheid is dat je best veel verstand krijgt van boeken, schrijvers en verhalen. Ik speel nog met het idee om op Youtube of Tiktok korte filmpjes te posten waarin een of meerdere boeken uit mijn verzameling laat zien en er iets leuks over vertel. Hoe ik eraan ben gekomen, een grappig weetje over de schrijver, dat soort dingen. Maar ik weet niet of ik de enige ben die dat soort zaken leuk vind om te zien. Laat het me maar weten, als je wilt!
Ik verzamel vooral gesigneerde eerste drukken van moderne schrijvers. Daar heb ik er zo’n 1500 van. Tevens verzamel ik ook eerste drukken van klassieke literatuur, zoals bijvoorbeeld Dickens, Stevenson en Dumas. Daar heb ik zo’n 500 boeken van. Maar ik verzamel ook eerste drukken van kinderboeken. Dat zijn er ongeveer zo’n 100. Zo heb ik de eerste Nederlandse drukken van Winnie de Pooh, Dik Trom en De Tovenaar van Oz. Maar ook de originele eerste drukken uit het eerste land van uitgave van (alweer!) Winny the Pooh, Bambi, Charlottes Web en The Spiderwick Chronicles. De laatste gesigneerd door zowel de auteur als door de illustrator. Ook heb ik nog wat politieke boeken van mensen die me hebben weten te raken, zoals een originele eerste druk van Malcolm X (mét de zeldzame stofomslag!), gesigneerde eerste drukken geschreven door Bill Clinton (Nederlands én Amerikaans), Barack Obama en zelfs een biografie over de Dalai lama die door de Dalai lama zelf is gesigneerd. De Tweede Wereldoorlog heeft in Katwijk (waar ik woon) nog altijd flinke sporen nagelaten in de vorm van de vele bunkers en de Atlantic Wall (die beiden nog altijd in de duinen te vinden zijn) dus boeken daarover mogen ook niet ontbreken. Zo heb ik een gesigneerde eerste druk van A Bridge Too Far en een eerste druk van het boek Het Meisje met de Rode Haren, niet alleen gesigneerd door de auteur, maar ook door de vier verzetslieden die een belangrijke rol in dit boek spelen. Ook heb ik het boek Herinneringen aan Anne Frank, geschreven en gesigneerd door Miep Gies. En dan vergeet ik nog een heleboel andere mooie boeken te noemen.