Verslag Leesclub ‘De Finse weduwe’ van Mark Cloostermans

De Finse weduwe is het tweede deel in een serie literaire detectiveromans die geïnspireerd zijn op het werk van Hendrik Conscience (1812 – 1883), een Vlaamse schrijver. Elk deel is apart te lezen. Het eerste deel Conscience, de terugkeer (maart 2020) heeft de Hercule Poirot Debuutprijs gewonnen. De verhalen rondom Henri Conscience (de hoofdpersoon) spelen aan het einde van de negentiende eeuw in België. België is dan in ontwikkeling, het zelfbewustzijn van de Vlamingen neemt toe, de industriële revolutie zet door.
Aan deze leesclub hebben drie deelnemers meegedaan, Sanne, Nel en vanuit Perfecte Buren, Jeannie. Een klein maar select gezelschap, deze drie lezers hebben met elkaar gemeen dat ze veel lezen en daarbij een brede belangstelling hebben. Geen van hen heeft het eerste deel uit de serie gelezen, ze stappen er dus blanco in. Toch hebben ze wel verwachtingen van dit boek. Zo krijgt Sanne er een beetje ‘Agatha Christie-gevoel’ bij, ze is fan van Agatha Christie en vindt dat niemand haar kan overtreffen. Maar omdat het eerste deel de Hercule Poirot Debuutprijs heeft gewonnen is ze zeker geïnteresseerd. Op basis van de flaptekst zou ze het boek zelf niet uitgekozen hebben, daarvoor staat er iets te weinig informatie op. Nel heeft nog niets van deze auteur gelezen maar ze is geïnteresseerd geraakt doordat het boek zich afspeelt rond 1869. Hoe was het in die tijd voor een vrouw en zeker voor een weduwe? Ze is benieuwd naar wat het boek spannend maakt en welke personen we goed leren kennen. Ook Jeannie heeft nog niets gelezen van deze auteur maar is benieuwd vanwege de Hercule Poirot Debuutprijs. Ze verwacht een spannend boek met een Belgisch tintje.
De cover vindt Nel rustig en wat vaag in positieve zin. De groene kleuren van de titel vindt ze mooi. Of de cover bij het verhaal past weet ze na het lezen van de eerste hoofdstukken nog niet. Sanne vond de cover in het begin onduidelijk maar nadat ze als een speer door het boek heen ging werd het haar duidelijk dat de cover helemaal niet onduidelijk is, maar je moet wel het verhaal lezen om te snappen wat het is. Diezelfde ervaring had Jeannie ook, de verrassende ontknoping wordt zichtbaar in de cover. Ook Nel vindt achteraf dat de cover prima bij het boek past.
Sanne geeft aan dat het boek best op een moderne manier is geschreven. Ze kan aan de schrijfstijl niet merken dat het verhaal zich in 1869 afspeelt. Sommige woorden zijn wel ‘oud’. Ze vindt het verhaal vlot te lezen. Daar sluit Nel zich bij aan, het boek leest als een trein, ook al staan er regelmatig Franse woorden tussen. Aan de woordkeus kan je niet merken dat het verhaal zich anderhalve eeuw geleden zich afspeelde. Het boek is volgens haar netjes geschreven terwijl er toch dingen gebeuren die niet zo netjes zijn. Jeannie geeft aan dat de auteur een mooie beeldende schrijfstijl heeft, je ziet de gebeurtenissen als het ware voor je ogen afspelen. In Brussel is de voertaal Frans, ze vindt het mooi dat juist de Vlamingen aan zet zijn in het verhaal. Het taalgebruik past wel bij de tijd waarin het verhaal speelt.
De ontwikkeling van de karakters is volgens Sanne niet heel duidelijk, dat had wel iets meer gemogen en dan vooral bij Conscience zelf. Clara ontwikkelt zich duidelijk tot assistent. Nel vindt dat de karakters zich wel ontwikkelen maar heel langzaam. Je leert ze wel kennen maar niet heel goed en diep. Ze heeft dat in het verhaal overigens niet gemist. Jeannie vond het leuk om te zien hoe Clara zich ontwikkelde, ze is duidelijk meer dan een huishoudster. Henri vond ze een beetje op Sherlock Holmes lijken, ongrijpbaar, beetje wazig maar wel heel slim. Clara zou dan zijn dr. Watson zijn. Zowel Nel als Sanne waren dat met Jeannie niet eens. Clara is niet passief en afwachtend maar een stoere vrouw, zeker gezien het tijdsbeeld.
Over het plot waren alle deelnemers het eens, verrassend en onverwacht. Een mooie ontknoping die je vooraf echt niet aan ziet komen. Achteraf kun je zeggen dat de auteur hier en daar wel wat hints heeft verborgen. Hiermee zijn we dan weer aan het einde van deze leesclub gekomen. De deelnemers hebben een mooie score voor De Finse weduwe, gemiddeld gaven zij het boek 4,3 sterren! Dank aan Nel en Sanne voor deze leesclub waarvan niet alleen het boek las als een trein!
Deelnemers aan deze leesclub: Sanne Jakobs, Nel Crea en Jeannie
Leesclubcoördinatie en samenstelling leesclubverslag: Jeannie (Perfecte Buren)
Genre: thriller
Uitgever: Houtekiet
ISBN: 9789089248725
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 248
Uitgave: november 2020
Dank aan Uitgeverij Houtekiet voor het mogelijk maken van deze leesclub.