Onze favorieten 2020 … Peter

Een grote verscheidenheid aan boeken las ik in dit vreemde jaar 2020. Daar waar de verkoop van boeken en muziek een boost kregen door de pandemie, hadden de auteurs geen mogelijkheid tot een goede boekpresentatie en hadden alle muziekartiesten geen mogelijkheid om een tournee of concertreeks te starten.
Mijn grootste verrassingen dit jaar kwamen op het leesvlak vanuit de Lage Landen.
Ik mocht weer deelnemen als jurylid aan de thrillerwedstrijd bij uitgeverij LetterRijn. Vele korte verhalen hebben uiteindelijk geleid tot een zinderende verhalenbundel met de titel Blind Vertrouwen. Een aanrader.
Genoten heb ik van de boeken van Lucia Douwes Dekker, Bert Bergs, Michiel Janzen en Wouter Helders, vier auteurs die spanning als thema hadden in hun jongste boek en alle vier zo volstrekt uniek zijn in de uitwerking.
De postuum verschenen titels van Luc Deflo, de veel te jong overleden Vlaamse thrillerauteur waren ook een lichtpuntje in 2020.
Internationaal gezien heeft het boek Beest van Ane Riel mij het meest weten te raken.
Het hardst gelachen heb ik om Een meisje met twee borsten van Erik Segers en om Tilburg trilogy van P.F. Thomése. Hilarische verhalen die je even alle ellende van een slecht jaar doen vergeten.
Bij de boeken voor de jeugd en onze jongeren, wil ik een applaus geven aan de boeken van Bas Steman, Jennefer Mellink en Patrick Berkhof. Lekker Boekie ter stimulering van het lezen door jongeren, een spannende thriller Genadeloos voor de young adults en de fantasievolle wereld van Dizary vormen voor mij de top drie binnen deze categorie.
Mijn complete top drie – van drie naar één – van 2020 over de genres heen bestaat uit de volgende voltreffers:

Peter met een hand vol, ho ho ho…
De Tussenzus van Vincent Kortmann
Het is een fabelachtig goed geschreven verhaal over de bijna volwassen Tommie Boezerman, zoon van een Eerste Kamerlid en tevens voormalig Minister van Justitie en schrijfster en dichter Katinka. Katinka verdrinkt tijdens de jonge jaren van Tommie. Zijn stiefzus Chloe blijft bij Tommie wonen, ook wanneer de relatie tussen haar moeder en zijn vader allang voorbij is. Tommie en Chloe zijn geen bloedverwanten maar wel lotgenoten in een wereld zonder ouderlijk gezag en zorg. Ze verschillen volledig van elkaar qua karakter en levensovertuigingen en toch staan ze dichterbij elkaar dan ieder ander. Gaande het verhaal komen zij op een tweesprong in hun leven. Wat als ze elkaar op dit punt verliezen?
Ik ben enorm onder de indruk van de perfecte match tussen personages, tijdgeest en achtergrond. Een veelal somber verhaal wordt kleurrijk en vol taalkunsten geserveerd. Een verrassend en bovenal taalkundig magistraal geschreven boek.
Ondersteboven van Annerieke de Vries
Ondersteboven toont het verhaal van een moeder, Merel, die ziet dat haar zoon ten onder gaat aan de onontkoombare drukte van gedachten en prikkels van buitenaf. Op 25-jarige leeftijd kiest Davey ervoor om uit het leven te stappen.
Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven. De cursief weergegeven teksten verhalen over de jaren waarin Davey opgroeide en hoe hij zich staande hield. De andere hoofdstukken gaan over de rouwverwerking van Merel en haar twee andere kinderen, Jesse en Lola. De lange weg die rouwverwerking heet, is grillig en kent voor iedereen een andere lengte en route. En menigeen passeert fasen van ontkenning, woede, angsten en schuldgevoel. Tot het punt waarop je vaststelt dat de zon ook zonder de ander gewoon opkomt, schijnt en ondergaat. En het vooral jammer is dat je dit niet samen hebt kunnen aanschouwen.
Ondersteboven! Ik ben er ondersteboven van.
Het verhaal is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Na haar onvolprezen Een voltooid leven, die op mijn eindejaarslijstje van 2019 hoge ogen gooide, weet ook Ondersteboven mij dusdanig te raken dat ik beide titels voor altijd zal koesteren. De schrijfstijl van Annerieke is vervuld met vertrouwen, liefde en respect. Hierdoor weet ze direct de weg naar je hart te vinden. Uitzonderlijk mooi boek dat aandacht vraagt voor een veelal onbesproken onderwerp.
Het Jaar van de Slang én Undercover; Alles of Niks van Hugo Luijten
Hugo Luijten wist mij dit jaar zelfs tweemaal te verrassen met een nieuw boek. En de kwantiteit ging zeer zeker niet ten koste van de kwaliteit. Twee topthrillers van uitzonderlijk hoog niveau wist hij te schrijven. En beiden onderscheiden zich van andere thrillers door naast een razend hoog tempo van aaneengeschakelde gebeurtenissen en plot-twisten wederom te excelleren in de realistische dialogen. Een meester in de dialogen wil ik Hugo Luijten noemen. Ieder karakter laat door de dialogen iets van zichzelf aan de lezer zien. En iedere realistische interactie tussen twee personages heeft zijn eigen manier van communiceren en levert de lezer een schat aan nieuwe informatie op. Je speurt mee, je leeft mee. Boeken waarbij je in het verhaal stapt en het zelf meebeleeft. Actuele thema’s worden angstaanjagend waarheidsgetrouw in een hoog tempo op de lezer afgevuurd. Hugo Luijten weet je te raken door je grootste nachtmerries uit te laten komen.
Ik kijk uit naar 2021. Ik heb alle vertrouwen in een stroom aan prachtig te verschijnen werk.
Nederland en Vlaanderen waren verantwoordelijk voor de toptitels in 2020. Ik vertrouw hier ook weer op in 2021. Mijn goede voornemen voor 2021 is om nog breder te lezen en te recenseren. Om mij nog meer te laten verrassen.
Fijne feestdagen en een knuffel op afstand.
Peter
Zie jij de boeken van Peter wel zitten? Hieronder kun je ze bestellen in een klik EN je steunt er zowaar de boekensector mee !