‘Het allermakkelijkste KERST kookboek ter wereld’ – J.-F. Mallet

Hoewel de Kerstdagen anno 2020 iets anders zullen verlopen dan we gewoon zijn, zal voor sommige de stress weer toeslaan wat het kerstmenu betreft. Ik denk dat ik daar iets heb op gevonden, want mijn oog is gevallen op Het allermakkelijkste KERST kookboek ter wereld van J.-F. Mallet. Dus voor wie nog geen idee heeft, weinig tijd, geen inspiratie of gewoon geen held is in de keuken is dit vast een aanrader. 65 recepten – maximaal 4 stappen en 6 ingrediënten. Volgens de cover kan iedereen het. Ik ben benieuwd!
Het boek oogt mooi en heeft een hardcover. De kleuren groen en rood in combinatie met de gouden sterren geven je direct een kerstgevoel. Dat zit al goed! Als je het boek openslaat prijkt er een mooie zwart wit foto van de auteur-kok Jean-François Mallet. Dat zit ook al goed! Daarbij staat een korte uitleg hoe dit boek ontstaan is, namelijk een antwoord op de vraag die JF vaak krijgt in november: wat zal ik nu weer eens maken met Kerstmis? Voor deze bijzondere gelegenheid heeft hij GROOTS uitgepakt en vind je in dit boek veel niet-alledaagse producten, zoals truffel, kaviaar, zeevruchten, witte worst, … Ze zijn duurder, dus niet voor ieders portemonnee, maar in de feestmaand mag het eens iets meer zijn. Toch?
Op de volgende pagina staat de gebruiksaanwijzing. Op zich wel grappig, maar hierin staat gewoon wat je allemaal in huis ‘moet’ hebben als je aan de slag gaat met dit boek. Je kunt natuurlijk ook eerst je menu kiezen en dan in huis halen wat je daarvoor nodig hebt. Je krijgt nog wat uitleg in verband met enkele handige technieken, zoals au bain-marie koken, groot gevogelte met vulling garen, slagroom stijfkloppen, … Nog een korte tabel met de ovenstanden en je kunt aan de slag.
Voor deze Kerst heb ik een 3-gangen menu gekozen. Ik ben gegaan voor simpele recepten, die betaalbaar zijn en niet te ingewikkeld om klaar te maken, zodat het – voor iedereen – een suggestie kan zijn voor de komende feestdagen. We starten met een hapje: gemarineerde zalm met avocado, gevolgd door hertenfilet met frambozen en als afsluiter snelle meringuetaart met vruchten. Elk recept wordt begeleid door een mooie kleurenfoto, zodat zelfs de grootste kluns in de keuken een voorbeeld heeft hoe hij/zij het bord kan dresseren. Altijd mooi meegenomen, niet?
Bij elk recept staat de tijd qua voorbereiding, baktijd, marineren, oventijd enzovoort. Natuurlijk ligt het eraan hoe handig je bent in de keuken, maar die tijden blijken (voor mijn keuzes) te kloppen. Ik heb wel het een en ander op mijn manier aangepakt. De hertenfilet wordt volgens het boek gebakken in 1 eetlepel olie gedurende 10 minuten. Dan moet je er de
frambozenazijn bijschenken en nog 20 seconden laten bakken. Tja, eigenzinnig als ik ben leek me dit geen goed idee voor zo’n lekker stukje (duur) vlees. Ik heb het rondom bruin gebakken in roomboter, daarna een tiental minuutjes de oven in en dan een tiental minuutjes laten rusten onder aluminiumfolie. Terwijl je met het vlees bezig bent kan de knolselder koken in ruim water en kan je ondertussen ook de frambozen en de dragon fijnhakken. Wat tijd betreft ga je niet erg veel over de tijd heen die aangegeven wordt in het boek.
Als dessertje koos ik voor de snelle meringuetaart en geloof me, het is snel! De meringue mag je gewoon kant en klaar in de winkel kopen (het is nog altijd het allermakkelijkste kookboek ter wereld). Frambozensorbet koop je in een potje, lekker makkelijk. Het enige waar je wat werk aan hebt is het kloppen van de slagroom. In het boek adviseren ze ‘scheproom – crème fleurette’ wat ik niet heb gevonden. Ik heb dus de gewone klopslagroom gebruikt en dat is ook gelukt. Wat me wel opviel bij het dessert is dat de foto niet overeenkomt met de volgorde van dresseren. Eerst de meringues, daarna de room, dan het sorbetijs en de vruchten. Op de foto zie ik het sorbetijs niet, dus neem ik aan dat het onder de room zit. Niet erg en het doet niks af aan de smaak, maar toch…
In Het allermakkelijkst KERST kookboek ter wereld staan lekkere recepten. Hoewel er inderdaad niet alledaagse (lees duurdere) ingrediënten instaan heb je toch de keuze iets te kiezen dat binnen jouw budget past. Omdat dit het makkelijkste KERST kookboek is moet je bij verschillende gerechtjes zelf invullen wat je er eventueel nog kunt bijnemen. Dan doel ik op een kroketje, aardappel of iets dergelijks. Dus als je iets kiest waar je graag nog een kroketje ofzo bij wilt moet je daar wel rekening mee houden. Omdat het allemaal redelijk simpel klaar te maken is heb je tijd om gezellig mee aan tafel te zitten en loop je niet gestrest rond in de keuken.

Alternatief voor het lepelhapje – je kunt dit ook als volwaardig voorgerecht serveren
Het boek heeft een mooie inhoudstabel en een uitgebreid register. Bovendien bestaan er nog een heleboel allermakkelijkste kookboeken ter wereld: eentje voor de BBQ, voor studenten, light recepten, … Vanaf nu geen excuus meer dat het niet lukt in de keuken. Ook jij tovert vast wel iets lekkers op tafel. Geniet van de foto’s van mijn menuutje, maar bovenal gezellige feestdagen. Maak er iets moois én lekkers van.
Karin
Perfecte Buren
Genre: kookboek
Uitgever: Kosmos
ISBN: 9789021574462
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 141
Uitgave: oorspronkelijke uitgave 2018
Met dank aan Kosmos Uitgevers voor dit recensie-exemplaar.