Op het nachtkastje van… Wouter Helders

Wouter Helders – bij ons bekend van zijn thrillers Machtsstrijd (2016), Verraad (2017) en Opgejaagd Wild (2018) woont in pittoreske Soest met zijn vrouw en drie kinderen. Zijn vierde thriller Doodsengelen kwam in oktober uit. Momenteel werkt hij aan een ‘geheim’ nieuw project, waarmee hij een andere weg wil aanslaan.
Als geboren boekenwurm verslond Wouter als kind al bergen boeken. Ook nu nog is hij verzot op (spannende) verhalen. Hij maakte er zelfs zijn werk van. Als militair journalist maakte hij jarenlang rapportages voor het Ministerie van Defensie en bezocht verschillende missiegebieden.
Met zijn debuut Machtsstrijd sleepte hij naast verschillende nominaties de Hebban Thriller Debuutprijs in de wacht. Ook zijn latere thrillers werden goed ontvangen. Inspiratie haalt hij vooral uit zijn (militaire) ervaringen in het buitenland en zijn grote fantasie.
Tegenwoordig werkt Wouter als woordvoerder van Defensie. Ook runt hij een klein PR-bureau MadManMedia.
Wat leest deze schrijvende militair? Kijk je mee op zijn nachtkastje?
Koningsgraf van Wilbur Smith
Heb ik, net als het grootste deel van het oeuvre van mijn favoriete schrijver, meer dan een keer gelezen. Dat het hier nu ligt heeft geen specifieke reden. Ik herlees zijn boeken met enige regelmaat en dit is niet mijn favoriet, dat is The Angels Weep (of voormalig Rhodesië). Maar al zijn verhalen grijpen mij. Ze zijn episch en avontuurlijk en geschreven met een gouden pen.
Masterplan van Pjotr Vreeswijk
Een steengoed boek van eigen bodem. Pjotr zit bij dezelfde uitgever als ik, en schrijft in hetzelfde genre. Heb al zijn boeken in een ruk uitgelezen. Beeldend, filmisch en boordevol actie. Hij verkoopt goed, maar heeft nog niet het publiek dat hij verdient.
Collapse van Jarrod Diamond
Nadat ik zijn boek Guns, Germs and Steel las voor mijn studie jaren geleden, was ik verslaafd. Diamond beschrijft vaak wetenschappelijk onderbouwde ‘alternatieve’ kijkjes op de wereldgeschiedenis, met een hoofdrol voor geografie. Machtig interessant.
21 lessen voor de 21ste eeuw van Yuval Noah Harari
Een briljante, of in ieder geval provocerende, denker die me, net als Diamond inspireert. Voor wat voor uitdaging staat de wereld nu en de komende decennia. Wat zijn technologische ontwikkelingen waar we me te maken krijgen, hoe beïnvloeden die de maatschappij? Om in thrillertermen te blijven: waar kunnen ‘helden’ en ‘antihelden’ mee worstelen of gebruik van maken?
Ereader
Ok…dit is misschien een beetje valsspelen… maar na jaren tegenstribbelen ben ik sinds deze zomer ‘om’. Papieren boeken hebben nog steeds de voorkeur, maar stiekem leest zo’n ereader ook niet verkeerd. En ze zijn verdomd praktisch. Wat er op staat: Het meeste werk van Wilbur Smith, veel Ludlum and Clancy, maar ook al het werk van James Michigan.