Leesclub ‘De burgemeester’ – Yves Peirsman

Yves Peirsman is met zijn debuut De burgemeester de winnaar van de tweede Fintro Prijs Spannend Boek. Een maandje geleden ging de leesclub voor deze misdaadroman van start. Het verdict lees je hier.
John: Het verhaal begint met de verdwijning van de burgemeester van Antwerpen. Hij komt niet opdagen op de dag dat de verkiezingslijst van zijn partij wordt gepresenteerd. De dagen hierna is het onrustig in de stad en start de politie een zoektocht naar de verdwenen burgemeester.
Shannah: Bas, een werkloze journalist, probeert met zijn vrijgekomen tijd zijn droom als schrijver waar te maken. Hij wil een boek schrijven, alleen nog een goed onderwerp vinden… Dat biedt zich spontaan aan met de verdwijning van de burgemeester. Misschien zit daar wel een verhaal achter. Hij werpt zich onvoorbereid in een onderzoek naar de verdwijning.
Jitske: Tot zijn verbazing krijgt hij hierbij hulp van zijn ex-vriendin Emma. Kan Bas al zijn bevindingen met haar delen? Emma is tenslotte de dochter van de plaatsvervangend burgemeester.
Severine: Terwijl Bas stiekem Emma’s vader verdenkt, zoekt Emma het bij de talrijke linkse organisaties. Samen voeren ze hun onderzoek uit, in de hoop op het juiste spoor te belanden.
Jitske: Ik vind de cover zeer uitnodigend. Het silhouet roept op tot nadenken. Waarom is hij in het zwart? Mogen we niet weten wie hij echt is? Of is hij al dood? Door de sjerp zie je dat het silhouet deze van de verdwenen burgemeester moet zijn. Ook de kleuren van de Belgische driekleur zijn zeer goed gekozen voor de cover. Ik zou het boek zeker oppakken in de winkel. Het nodigt uit, het triggert en maakt nieuwsgierig.
John: Op de cover is het silhouet te zien van een Belgische burgemeester. Dat kun je herkennen aan de sjerp die de man draagt in de kleuren van de Belgische vlag. Ik weet niet zeker of in Nederland iedereen deze meteen als burgemeester herkent, want daar dragen ze een ambtsketen. De rest van de omslag is tevens voornamelijk met kleuren van de Belgische vlag opgemaakt. De cover is vrij donker en spreekt mij persoonlijk niet zo aan.
Severine: Ik vind de cover wel toepasselijk. De Belgische kleuren zijn duidelijk op te merken, alsook de sjerp van de burgemeester. Deze persoon is een soort silhouet, maar door dit kleurdetail weet je over wie het gaat. Dat vind ik erg leuk gedaan. Het maakt ook dat het boek er mysterieus uit ziet. Je stelt jezelf vragen over de zwarte figuur. De cover vind ik wel wat donker in zijn geheel. Ik zou hem in de winkel oppakken, al zal de overtuiging door de flaptekst komen.
Shannah: Ik vind het een mooie cover, met een man die doorgaat als burgemeester in het zwart afgedrukt, waarbij je het gezicht niet helemaal ziet. Heeft hij iets gedaan? Houdt hij iets achter? De armen op de rug vind ik wel een typerende houding. Ook op de achterkant worden de kleuren van België doorgetrokken, al is het rood wat meer paars met opnieuw dezelfde persoon onderaan links.
John: De auteur Yves Peirsman kende ik nog niet. Dit is niet vreemd aangezien hij met De burgemeester debuteert als schrijver van misdaadromans. Hij won wel direct de Fintro Prijs Spannend Boek 2020. Reden temeer om met hoge verwachtingen aan het boek te beginnen.
Severine: Het is een onderscheiding die wordt uitgereikt aan het beste Nederlandstalig manuscript van een Vlaamse auteur wiens werk nooit eerder werd uitgegeven. Dit in het genre spannend boek. De onderscheiding is duidelijk vermeldt op de cover. Wanneer je het boek dan in de bus krijgt, valt het direct op. Dit schept automatisch hogere verwachtingen. Je wint geen prijs voor niets hé.
Shannah: Het feit dat het boek en prijs heeft gewonnen schept bij mij wel een zekere verwachting. Ik wil ontdekken waarom dit boek een prijs gewonnen heeft door het zelf te lezen. Wat was er speciaal aan? Waarom net dat boek?
Jitske: Aan de ene kant schept het een verwachting. Dan moet dit wel een top boek zijn. Aan de andere kant wil ik als lezer graag mijn eigen mening vormen over een boek en van daaruit mijn mening vormen. Ook boeken die geen prijs winnen zijn het waard gelezen en ontdekt te worden. Eerst dit boek lezen en dan kan ik zeggen of de prijs terecht is of niet.
John: In alle eerlijkheid vond ik de plot niet al te spannend. Ik zat al snel op het goede spoor. Misschien had de auteur nog met iets meer personages moeten introduceren en iets meer dwaalsporen moeten uitzetten. Ook vond ik de vrij eenvoudige, chronologische opbouw van het verhaal net niet interessant genoeg.
Shannah: Ik zat niet op het puntje van mijn stoel van de spanning, maar ik was wel geboeid. Dit komt ook door de keuze van de schrijver om enkel het perspectief van Bas voor te schotelen.
Severine: De spanning die aanwezig is in het verhaal is meer een onderhuidse spanning dan echt pure actie. Het is namelijk een boek dat lange tijd rustig verder kabbelt, daarbij wel ondersteunt door vele kleine cliffhangers en nieuwe wendingen in de verhaallijn. Waardoor je als lezer toch de hele tijd geboeid blijft lezen.
Jitske: De ontknoping verraste mij zeer. Deze had ik niet aan zien komen. Natuurlijk puzzel je als lezer mee maar achteraf gezien hield de schrijver me een paar keer voor het lapje met geweldige plottwisten.
Shannah: Ik ben iemand die actief meezoekt en meedenkt over wie de dader kan zijn. Doordat ik zo mee was met Bas zijn denkwijze heeft de auteur me wel weten te verrassen, en dat vind ik knap gedaan.
Jitske: De auteur belicht in zijn boek enkele politieke stromingen zonder zijn eigen voorkeur er doorheen te laten sijpelen. Hij liet de keuze aan de lezer. Hij gaf alleen waardevolle achtergrondinformatie die tevens leerzaam is.
John: Bijzonder aan het boek is dat de misdaadroman is geplaatst in een actuele politieke en maatschappelijke context. O.a. de polarisatie tussen de autochtone bevolking en etnische minderheden komt hierbij aan bod en het klimaatvraagstuk. De lokale politiek is als het ware als decor gebruikt.
Severine: De thema’s die worden aangekaart zijn divers. Zo is er de klimaatproblematiek, het zoeken naar je eigen geaardheid en outing hiervan, en de aanpak en gevolgen van het migratiebeleid. Dit alles wordt verwerkt in het denken en handelen van de personages, op een geloofwaardige manier.
Shannah: De politiek en de culturele verschillen die in de stad heersen zijn steeds op de achtergrond van het verhaal aanwezig. Het gaat dan om thema’s zoals homoseksualiteit, moederschap, toenemend geweld,… Ik vind het mooi gedoseerd gedaan door de auteur, waarbij hij zonder een oordeel te vellen schetst wat er gaande is en welke impact dit kan hebben op een individu.
Jitske: De karakters zijn goed uitgewerkt en uitgediept. Ik moest eerst wel wennen aan hun gewoonten en levensritme. Maar dat vond ik juist heel sterk gedaan. Ik vond ze daardoor meer personen van vlees en bloed.
Severine: Ik vind de personages ook goed uitgewerkt, ze komen erg realistisch over. Zeker de tegenpolen Emma en Bas, die ondanks hun vaak tegenovergestelde ideeën en karakters het toch goed met elkaar kunnen vinden. Het leek alsof je hen echt kende.
Shannah: Ik vind Emma en Bas goed uitgewerkt en realistisch. Geen uitspattingen of opmerkingen waarvan ik dacht dat het niet bij het vooropgestelde karakter van een van hen zou passen.
John: De hoofdpersonages Bas en Emma zijn goed uitgewerkt. De andere personages zijn vooral vanuit het perspectief van Bas beschreven waardoor deze wat minder diepgang kregen. Misschien was het interessant geweest om hier en daar ook een uitstapje te maken naar de acties en gedachten van deze personages.
Severine: Yves Peirsman heeft een heel aangename, beeldende en detaillistische schrijfstijl. Zonder dat alles té wordt. Het verhaal leest erg vlot, en alles is zo zorgvuldig uitgewerkt waardoor je als het ware de personages en omgeving zo voor je ziet.
Jitske: Zijn schrijfstijl is beeldend, duidelijk, toelichtend en makkelijk te volgen.
John: De auteur heeft een prettige schrijfstijl. De personages en de stad Antwerpen worden op een geloofwaardige manier beschreven. Als Nederlander heb ik hier en daar wel even de betekenis van een Vlaams wordt moeten opzoeken. Maar dat is eigenlijk alleen maar leuk.
Shannah: De schrijver heeft een vlotte, aangename en beschrijvende schrijfstijl met veel aandacht zowel voor de personages, de omgeving als voor de achtergrond. Daardoor kun je als lezer de reacties en houding van de personages best wel kunt plaatsen. Het leest enorm vlot weg.
Jitske: De burgemeester verdient van mij 5 sterren. Het is een boek waarin de spanning wordt opgebouwd, met goed uitgewerkte karakters en situatie omschrijvingen. De auteur is erin geslaagd de lezer geboeid te houden en met geweldige plottwisten te entertainen. Nooit een saai moment in het boek. Ik wil graag meer van deze auteur lezen.
Shannah: Ik geef 4 sterren. Ik vind het een actuele whodunit die met een vlotte pen geschreven is. Dit alles gegoten in een herkenbaar Vlaams decor met geloofwaardige en realistische personages. Mooi debuut!
John: Ik ben iets minder enthousiast. Maar geef desondanks 3 sterren, omdat ik wel veel plezier beleefd heb aan het lezen van het boek. Ik ben ook benieuwd naar een volgend boek van Yves Peirsman. Want hij heeft een prettige schrijfstijl en prikkelt tot nadenken door de manier waarop actuele thema’s en standpunten hierover in zijn misdaadroman zijn vervlochten.
Severine: Ik heb erg van De burgemeester genoten. Ik kon mij heel goed in Bas verplaatsen, en leefde erg mee met hem. Stiekem had ik wel nog iets meer plotwendingen verwacht. Niettemin vind ik dat Yves Peirsman een bijzonder knappe misdaadroman uit zijn pen heeft getoverd. En daarmee verdient de Fintro prijs won. Bij mij grijpt hij net naast een topscore, maar met 4,5 sterren zit hij toch heel dichtbij!
Gemiddeld krijgt De burgemeester een prachtige score van 4,1 sterren! Een hele mooie score dus voor Yves Peirsman zijn debuut!
Graag bedank ik alle deelnemers voor hun deelname aan deze leesclub!
Deelnemers aan deze leesclub: Jitske Postma, John Krol en Shannah Bielen
Leesclubcoördinatie en samenstelling leesclubverslag: Severine (Perfecte Buren)
Genre: misdaadroman
Uitgeverij: Houtekiet
ISBN: 9789089248787
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 304
Uitgave: oktober 2020
Hartelijk dank aan Uitgeverij Houtekiet voor het beschikbaar stellen voor deze recensie-exemplaren.