Op het nachtkastje van… Hugo Luijten


Hugo Luijten
Hugo Luijten – bij ons onder andere bekend van zijn laatste boek Jaar van de Slang – woont en werkt afwisselend in België en Nederland. Dit voornamelijk omdat hij noch het bruisende leven in een grootstad, noch de geborgenheid van een klein dorp lang kan missen. Hij sleept een kerkhof van gebroken relaties en huwelijken achter zich aan, waaruit een zoon als ultieme trots is opgerezen.
Schrijver worden wilde hij als kind niet echt, wel striptekenaar. Dat mocht echter niet van thuis, en toen ook het conservatorium (bastuba) ten stelligste werd afgeraden koos hij zijn derde liefde als studierichting: geschiedenis. Als docent geschiedenis werkte hij bijna dertig jaar in alle vormen van onderwijs, tot hij in 2016 fulltime schrijver werd. Naast zijn boeken publiceert hij geregeld over geschiedenis, heemkunde en dialecten in o.a. De Morgen, Het Parool, Dagblad de Limburger, het Limburgs Schutterstijdschrift, Instandhouding Kleine Landschapselementen en Apache.be. Voor de Nederlands-Limburgse provinciale rtv-zender L1 maakt hij tweewekelijkse radiobijdragen.
In 2015 debuteerde hij bij Het Schrijversportaal met de verhalenbundel Baby C. over zijn zoontje dat met een stofwisselingsziekte geboren werd. In veertig verhalen schetst hij een enerzijds humoristisch en anderzijds teder beeld van een vader die op het slappe koord tussen wanhoop en liefde balanceert.
In 2017 volgde zijn romandebuut. Offer voor een verloren zaak handelt over een Duitse soldaat, die in augustus 1914 de moeilijkheden in zijn geboortedorp wil ontlopen door naar het front te vluchten. Het verhaal is deels gebaseerd op waargebeurde feiten uit de familiegeschiedenis van Luijten zelf, die ontdekte dat een voorvader in 1914 sneuvelde in Duitse legerdienst.
In 2018 verscheen zijn eerste thriller Verast over een uitgebluste commissaris. Stef Cools gaat na een reeks bloedige aanslagen in Antwerpen vertwijfeld op zoek naar de daders. In 2019 verscheen met De Brexitmoorden een vervolg waarin commissaris Cools de moord op een assistent van een Europarlementslid moet oplossen, terwijl de uiterst complexe Brexit-onderhandelingen de spanning opzwepen. Mei 2020 volgde Het jaar van de Slang, de derde thriller in de Cools-serie met duistere samenzweringen tegen de achtergrond van de klimaatbetogingen. Momenteel werkt Luijten aan Undercover – Alles of niks; een compleet nieuw verhaal in boekvorm bij de populaire tv- en Netflix-serie ‘Undercover’, dat medio september in de winkels ligt.
Wat leest een schrijver-historicus zoal?
Luijten meldt aan Perfecte Buren dat hij zich volledig aansluit bij de woorden van Mulisch: ‘Schrijver geboren, lezer dood.’ Of zoals Luijten het formuleert: ‘Als schrijver lees je niet veel meer voor je plezier, omdat het schrijven zelf vergelijkbaar is met het spannendste boek dat je ooit gelezen hebt, en dat maal honderd.’ Geen enkele leeservaring komt daar volgens hem nog overheen, dus echt enthousiast van een boek wordt hij zelden. Bovendien schrijft een fulltime auteur aan twee à drie boeken per jaar. Dat zijn dermate intensieve processen dat er voor ontspannen lezen echt geen plek meer is. Althans, niet in het hoofd van Luijten.
Wat hij leest is of voor research, of uit beroepsmatige interesse. Van andere auteurs kun je volgens hem veel leren, of een paar bladzijden van die-of-die schrijver helpen om in een bepaalde sfeer te komen. Het nachtkastje van Luijten wordt dan ook gesierd door dat soort werk. Dat kunnen tien boeken zijn, of nul. Een greep daaruit:
De witte weduwe van Michael Kestemont. In het Diamant-museum in Antwerpen vindt een merkwaardige inbraak plaats. De kluis met een ring van onschatbare waarde werd geopend, maar er zijn geen braaksporen en het object ligt er nog, vergezeld van een Latijnse boodschap op een origamizwaantje. Gealarmeerd door dit nieuwsbericht stort Anna, docente in klassieke talen, zich op het onderzoek. Zit ze een illustere kunstrover op de hielen, of is zij de prooi? Erg goede opvolger van De zwarte koning van dezelfde schrijver. Kestemont wordt de Belgische Dan Brown genoemd, en ook zijn boeken zitten inderdaad vol met mysterieuze verwijzingen naar een ver of minder ver verleden, die hij kunstig en bovenal spannend aan elkaar knoopt.
De graffitimoorden van W.A.Dehairs. Een lekkere thriller die in het rauwe Brussel speelt. Niet met een politieman als hoofdfiguur maar een privédetective. Als deze Keller Brik naar een verdwenen topambtenaar begint te zoeken, duikt het lichaam van de man op. Het verminkte lijk bevindt zich opgehangen in een loods, vlak voor een graffititekening van datzelfde tafereel. Ondertussen vindt er een tweede moord met dezelfde modus operandi plaats, ditmaal op een topadvocaat. Alleen verscheen de muurschildering een dag eerder op een andere plek in de stad. Wanneer nog een derde tekening opduikt en Brik de persoon erop herkent, start een race tegen de klok om de dader te vinden voor het te laat is. De ideeën van Dehairs kennen altijd een erg originele invalshoek. Zo was zijn vorige boek Lockdown ook al bijzonder met een mysterieuze brief uit een flessenpost van veertig jaar oud.
Het land van de onbestrafte misdaden van Walther De Smedt (non-fictie) is voor Luijten een researchboek. Het beschrijft het België van na de Tweede Wereldoorlogen, met daarin nadruk op de moorddadige gebeurtenissen die het land regelmatig teisterden. Zo wordt de moord op de communistische parlementariër Lahaut, de Bende van Nijvel, de moord op de Waalse politicus André Cools en de zaak Dutroux in het perspectief van geheime organisaties en opzettelijk (?) falende justitie geplaatst. De schrijver heeft een achtergrond als onderzoeksrechter (in NL rechter-commissaris) die betrokken was bij de onderzoeken naar de Bende van Nijvel en de zaak Dutroux, en dat maakt het natuurlijk nog pittiger. Wellicht doet Luijten er inspiratie op voor een nieuw boek, zo laat hij weten.
Hugo’s boeken lezen? Je kunt ze hieronder bestellen in één klik.