‘Circe’ – Madeline Miller

Genre: roman/literatuur/fictie
Uitgever: Orlando
ISBN: 9789492086822
Uitvoering: hardcover (omslag met flappen)
Aantal pagina’s: 383
Uitgave: februari 2019
Met grote dank aan Uitgeverij Orlando voor het beschikbaar stellen van dit recensie exemplaar.
Inhoud:
Circe is de dochter van Helios, één van de Titanen en zonnegod en de najade (nimf) Perse. En waar al
haar broers, zussen, neven en nichten prachtige wezens zijn, is Circe een onooglijk en raar kind met een lelijke stem. Ze adoreert haar vader en ligt tijdens alle bijeenkomsten van de Titanen aan zijn voeten. In een wereld waar iedereen perfect is en bijzondere gaven heeft voelt Circe zich niet thuis. Meer en meer zondert ze zich af en wendt ze zich tot de stervelingen. Wanneer ze verliefd wordt op een sterveling ontdekt ze haar gave. Maar deze gave, hekserij, is verboden is bij de goden. Wanneer ze haar gave gebruikt voor de liefde wordt ze door Zeus verbannen naar een onbewoond eiland. Iedereen denkt dat het een straf is voor haar om ver van haar familie en de goden te leven maar voor Circe is het een zegen en kan ze in alle rust zich richten op de ontplooiing van haar gave. Circe omringt zich op het eiland met exotische dieren en heeft een tamme leeuw als huisdier. Regelmatig komt er bezoek en wanneer Circe wordt aangevallen verandert ze de aanvallers in varkens en stopt zij ze in een kooi op het eiland. Alleen Odysseus is slim genoeg om hier aan te ontkomen en bouwt een bijzonder band op met Circe.
Mijn mening:
Wat een geweldig boek, het is prachtig en pakkend geschreven. Je leest de Griekse mythologie is een modern jasje, maar je hoeft echt geen kenner te zijn om dit boek te kunnen lezen. Het is een erg toegankelijk boek. Waarin Circe kritisch kijkt naar de goden en de stervelingen. Ze verafschuwt het verheven gedrag van de goden die voornamelijk leven om hun lust te botvieren op onschuldigen die ze nadien om het leven brengen. Ze heeft meer sympathie voor de stervelingen maar begrijpt niet dat zij hun beperkte tijd verdoen met oorlog voeren. De Heks Circe ontwikkeld zich tot een sterke onafhankelijke vrouw. En dat is ook wat je leest tussen de regels door, een boodschap om naar jezelf te kijken en verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen daden.
Eindoordeel:
De auteur heeft met het verhaal van Circe een feministische versie van een mythologisch verhaal neergezet. Maar ze slaat er gelukkig niet in door, het is een prachtige vertelling over niet geaccepteerd worden, eenzaamheid, kracht, liefde en onafhankelijkheid. Ondanks de hekserij en escapades van de goden is het een boek waarin je je als sterveling kan herkennen omdat Circe net als wij worstelt met gevoelens en onzekerheden. In mijn ogen terecht bekroond met de Goodreads Choice Awards in de categorie Fantasy. Ik bekroon dit boek met vier sterren en raad iedereen aan deze pageturner te lezen.
Natascha Tielemans-Oosterbaan
Gastrecensent De Perfecte Buren