‘De Scandinavische keuken’ – Simone Filipowsky

non-fictie
hardcover
pagina’s: 143
2019
door persoonlijke omstandigheden ben ik weer terug in Nederland. Toen ik las
dat dit kookboek op de markt kwam was ik gelijk nieuwsgierig. De heimwee naar
Zweden is onverminderd groot. Het is een mooi boek met prachtige foto’s van
bekende en wat minder bekende gerechten. De kötbollar, de prinsesstårta zijn
bekend. Ik miste wel de kanelbullar, de bekende kaneelbroodjes of de wienerbrod
het Deense koffiebroodje. Wel de bekend Deense rodgrod med flode. Als kind
veel op vakantie in Denemarken geweest en dat aten we vaak, rodebessenpap met
slagroom. Ook weer van die vakantie het bekende smörebrod, de sandwiches, dik
belegd met allerlei lekkere dingen en dik belegd. Ik weet nog dat we een keer
aten bij een restaurant in Kopenhagen en daar hadden ze meer dan 100
verschillende!
als in Zweden? Dat wilde ik zeker uitproberen, dus de kötbollar gemaakt. Dan
blijkt dat de recepten die op het oog er simpel uitzien toch wel wat gebreken
vertonen. Zo wordt er het ingrediënt genoemd boterolie. Nergens een verklaring
wat bedoeld wordt. Ik verwacht een vertalingsfoutje? In het recept wordt
vervolgens beschreven dat je de oven moet voorverwarmen. Je maakt een mengsel
van het gehakt, vormt balletjes, die braad je aan, haalt ze uit de pan en maakt
de saus. Het gehakt blijft vrij slap en de balletje vallen makkelijk uit
elkaar, toch heb ik me wel aan het recept gehouden qua hoeveelheden. Maar oké.
De saus is heerlijk en smaakt naar Zweden, wat mij betreft heimwee saus. Dan
moet de balletjes bij de saus in de pan en dan 20 minuten stoven. Waarom dan de
oven aangezet? Er staat nergens dat ze in de oven moeten stoven. Ik heb ze toch
maar in een ovenschaal gedaan met de saus en dat is heel goed gelukt, we hebben
gesmuld.
inleiding waarin de geschiedenis op het gebied van eten wordt verteld van zowel
Denemarken, Noorwegen als Zweden. Weetjes waarvan ik er al wel veel wist maar lang
niet allemaal. Bij de recepten staat met een vlaggetje aangeduid uit welk land
het komt en de recepten zijn keurig gerangschikt naar vlees & gevogelte,
vis en zeevruchten, soepen, salades en snacks, broden en broodjes, dessert,
taart en gebak. De ingrediënten zijn vrij gangbaar over het algemeen en dat
maakt het dus ook makkelijk te na te maken.
creativiteit en liefde een heerlijk boek om nog eens vaker wat te maken.