‘Stadskookboek Antwerpen’ – Marlies Beckers & Marie Monsieur

recensie-exemplaar
waar altijd een frisse wind waait. Maar ook: een magneet voor creatief geweld.
Een stad van gevestigde waarden en hippe nieuwkomers in bruisende opkomende
wijken, een epicentrum met heel veel goede restaurants, bistro’s, gastropubs,
drinks en heel veel lekker eten. Waar ga je naartoe, wie bepaalt de couleur
locale en door welke chefs laat je je verleiden om zélf achter het fornuis te
kruipen?
food- en reisjournalisten Marlies Beckers en Marie Monsieur je mee in hun
geboorte- én lievelingsstad. Ontdek in hun kielzog de buurtjes en adressen die
ertoe doen. Maak kennis met spraakmakende chefs die Antwerpen tot de culinaire
stad van Vlaanderen maken. Met onder meer The Jane en Graanmarkt 13, maar ook
Veranda, Camino, DIM, Kaasaffineurs Van Tricht en veel meer.
Stadskookboek in handen krijgt is dat het een degelijk boek is waar veel zorg
aan besteed is. Een mooie hardcover met foto’s die uitnodigen om het boek vast
te nemen en erin te bladeren. Het eerst wat je ziet als je het boek openslaat
is een prachtige zwart-wit foto van het MAS (Museum aan de Stroom) met mensen
die aan het water zitten, genietend met een glas in de hand.
een inleiding waarin de auteurs je meenemen naar Antwerpen en zijn
geschiedenis. Natuurlijk is alles gerelateerd aan eten en wat daarmee gepaard
gaat. Zo kom je te weten waarom Antwerpen ook wel Koekenstad genoemd wordt. Of
dat de eerste Michelinster dateert uit 1934. En nog veel meer van die leuke
weetjes. Ook wordt de evolutie van uit eten gaan becommentarieerd en het
verschil met vroeger en nu.
klapdeur, of verscholen in een kelder en het eten vanuit het niets op je tafel
kwam, neemt nu niet enkel de kelner, strak in het pak, de honneurs waar, ook de
chef komt uit z’n kot. Soms letterlijk door de keuken als centraal ankerpunt in
het restaurant te plaatsen’
graag hun voorliefde van home-town Antwerpen samen met hun andere liefde, eten.
Ze gingen met zijn tweetjes op pad en laten de lezer kennismaken met culinair
Antwerpen. Het stadkookboek bevat 1001 tips. Heb je een uitstap naar Antwerpen
in het verschiet dan is dit boek absoluut een aanrader. Niks ketens, maar de
‘verborgen schatten’. Gezellige restaurantjes, kroegen, koffiehuisjes, …. Ze
staan er ‘allemaal’ in. Ook voor de rasechte Antwerpenaar is dit boek absoluut
een hebbeding. Let wel, dit is geen gids maar een heus boek! Je kiest dus best
op voorhand waar je heen wilt of waar je iets wilt eten of drinken.
eetgelegenheden laten Marlies & Marie de chef aan het woord. Met mooie
foto’s, die niets aan de verbeelding overlaten, kun je uitgebreid lezen wat de
passie, motivatie van de desbetreffende chef is. De naam van het restaurant, adres
en wat geserveerd wordt komen evenzeer aan bod. Van verscheidene chefs staat er
een recept achterin het boek, zodat je zelf aan de slag kunt.
hoe omvangrijk Antwerpen is door de verschillende wijken aan te halen
waar, hoe kan het ook anders, iets culinairs te beleven is. Ooit al gehoord van
Zurenborg, Noord, Borgerhout of Het Eilandje? Wist je dat er zelfs een ‘Chinatown’
in Antwerpen is?
is zeer divers en zelfs voor mij meer dan een ontdekking. Want hoewel ik
regelmatig in ’t STAD vertoef, staan er – letterlijk – een heleboel zaken en
adresjes in waar ik het bestaan niet van wist. Hoge tijd om op ontdekking te
gaan. ‘Kom en ontdek’ is hier zeker van toepassing.
achteraan staan. Deze zijn voorzien van een paginagrote foto, waar het water je
van in de mond loopt, met op de pagina ernaast het recept en van welke
chef/zaak het recept afkomstig is. Met Sinterklaas in het vooruitzicht en een
High Tea met het team van De Perfecte Buren koos ik voor de Dikke Speculaasjes
van Philip’s Biscuit. Philip heeft twee winkeltjes die volgepropt zijn met artisanale
koekjes. Speciaal voor dit boek ontwikkelde hij een makkelijk basisrecept. We
zullen maar eens aan de slag gaan!
hebben afgewogen kunnen we beginnen. Nadat het bloemmengsel door het botermengsel
is gemengd en het deeg kort is gekneed, moet dit een nachtje rusten in de
koelkast.
recept voorschrijft, het deeg op tijd uit de koeling zodat het iets zachter kan
worden. Het lukt me niet om er ‘lange deegrollen’ van te maken, dus fabriceer
ik mijn eigen versie. Volgens Philip moet ik dan stukjes van circa 4 cm
snijden. We doen een poging en zouden aan zo’n 50 tot 60 stuks moeten komen. Ik
kwam aan een 40-tal, ook niet weinig.
is dat de speculaas tijdens het bakken uitzet, groter wordt. Met als gevolg dat
mijn speculaasjes naar elkaar toe groeiden. Wil je dit recept ook proberen, hou
daar dan zeker rekening mee en leg ze op voldoende afstand van elkaar. Na een
twintigtal minuten heb ik de speculaasjes uit de oven gehaald en op een rooster
laten afkoelen en krokant worden. Wat rook het lekker in huis!
voorgeproefd (ze kon niet stoppen met proeven, omdat ze die zo lekker vond)
mocht de dag erna het team van DPB de speculaas proeven op onze High Tea.
Iedereen vond ze overheerlijk. Dit recept is zeker voor herhaling vatbaar. Met
de Sint voor de deur is dit ook een leuk basisrecept voor pepernoten. Missie
geslaagd!