‘De Engelse spion’ – Daniel Silva

Genre: thriller
Uitgever: HarperCollins
ISBN: 9789402708806
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 480
Uitgave: juli 2017
Met dank aan uitgeverij HarperCollins voor dit recensie-exemplaar.
Over de auteur
Daniel Silva (Michigan, 1960) is een Amerikaanse thrillerauteur van voornamelijk spionagethrillers. Silva werd geboren in Michigan, maar groeide op in Californië in een katholiek gezin maar en liet zich later bekeren tot het jodendom. Hij is getrouwd met journaliste Jamie Gangel, met haar heeft hij twee kinderen, Nicholas and Lily. Hij was voordien werkzaam als politiek journalist en werkte onder andere voor persbureau UPI in San Francisco, Washington en Londen. In deze hoedanigheid werkte hij voor lange tijd in het roerige Midden-Oosten. Na zijn terugkeer werd hij producent van politieke programma’s bij CNN. Omdat hij in die job het schrijven miste, begon hij in zijn vrije tijd te schrijven. Silva verliet CNN om zich vanaf 1997 fulltime met het schrijven bezig te houden. Silva geldt als een van de grootste Amerikaanse spionageschrijvers aller tijden. Hij wordt wel de beste auteur van zijn generatie genoemd waar het internationale intriges betreft.
Achterflap
Van het bloedspannende begin tot het adembenemende einde houdt De Engelse spion de lezers in zijn ban. Ze was het bekendste lid van het Engelse koningshuis. Ze was geliefd om haar schoonheid en haar inzet voor goede doelen. Ze werd gehaat door haar ex-echtgenoot, de kroonprins, en haar ex-schoonmoeder, de koningin van Engeland. Nu is ze dood, haar luxejacht is opgeblazen door een bom. En de Britse inlichtingendienst wendt zich tot de enige man die haar moordenaar kan opsporen: kunstrestaurateur en meesterspion Gabriel Allon. Gabriels doelwit is Eamon Quinn, befaamd bommenmaker en huurmoordenaar. In zijn kielzog reist Gabriel de halve wereld over. Wat hij niet weet, is dat hij een oude vijand achtervolgt. Een vijand die uit is op wraak, en die maar één doel heeft: Gabriel doden.
Beoordeling
Het verhaal begint onmiddellijk zeer spannend. Je zit gelijk mee in het verhaal. Je ziet als het ware het eiland en het schip helemaal voor je. Een verhaal dat door de vaak korte hoofdstukken en het heldere lettertype zeer vlot leest. Silva is een krak in duidelijke beschrijvingen. Zijn karakters zijn tot in detail uitgewerkt. Je moet er echter wel je hoofd bij houden, want hij laat heel veel personages de revue passeren, allemaal met hun eigen aandeel in het verhaal. Silva slaagt er wonderwel in om ieder personage zijn eigen rol te laten vervullen, maar ook deel te laten maken van het geheel. De puzzelstukjes vallen mooi in elkaar.
De interactie tussen de verschillende personages verloopt zeer natuurlijk. Het zijn echte mensen, die een zeer realistische dialoog voeren. Soms komt er zelfs een vleugje humor piepen.
Silva schrijft als het ware vanuit de ogen van een echte spion. Helder, met het juiste oog voor detail. Niets ontsnapt aan het alziend oog van een spion, of in dit geval de pen van de schrijver. Door de vele onverwachte wendingen blijft het boek over het algemeen spannend en meeslepend. Jammer is wel dat de snelheid en de spanning niet steeds in de opperste staat van paraatheid blijven. De historische achtergrond, het politieke commentaar is veeleer slechts een opvulling in plaats van een aanvulling.
Leuk is wel dat de schrijver speelt met de lengte van de hoofdstukken. Korte hoofdstukken voor de spanningsopbouw. Dit doet me denken aan de snelle wendbaarheid die nodig is tijdens achtervolgingen. Langere hoofdstukken voor het beschrijven van het verleden. Het verleden heeft zich langzaam opgebouwd. Naar het einde toe zit je wel op het puntje van je stoel, vol spanning naar de ontknoping van het verhaal.
Voor mij was dit boek een eerste kennismaking met Silva. Een aangename kennismaking, maar het zal voorlopig bij dit boek blijven. Ondanks het feit dat het een goed geschreven boek is, met de juiste spanningsbogen en de mooie ontknoping. Het is een rasechte spionagethriller met een aanzienlijk aantal slachtoffers, een groot aantal complotten en tamelijk wat tegenslagen die, naar mijn mening, eerder een mannelijk publiek zal aanspreken.
Ik geef het boek graag 3 mooie sterren, een aanrader voor de fans van spionage, achtervolging en corruptie.
Peggy Van Aert – recensente De Perfecte Buren