‘Weg van alles’ – Fiona Higgins

Genre: Roman
Uitgever: Ambo|Anthos
ISBN: 9789026331541
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 373
Uitgave: juni 2015
Met Weg van alles heeft Fiona Higgins een ontroerende maar vooral sprankelende roman geschreven over liefde, verlies en jezelf tegenkomen, gegoten in een roadtrip met alle bijbehorende ups en downs, voor de fans van Jojo Moyes. Als Paula hoort dat haar dochter digitaal gepest wordt en haar man haar heeft bedrogen, kan ze maar één oplossing bedenken: weg van alles. Ze pikt haar kinderen op van school, hangt de caravan waarin haar vader woont achter de auto en gaat op reis, dwars door Australië. De enige regel die ze instelt is ‘geen technologie’ – geen telefoons, geen tablets, geen laptops. Het is tijd om te herontdekken, daar waar het wérkelijk om gaat in het leven. Het klinkt eenvoudig, maar de reis heeft verrassende complicaties voor haar in petto.
In ‘Weg van alles’ stort de wereld van Paula volledig in, binnen een paar dagen is niets meer zoals ze is gewend. Paula neemt een beslissing die niemand van haar verwacht en dat maakt het verhaal zo krachtig en geloofwaardig. Wat zou jij doen als je in haar schoenen zou staan? Oké, niet alles is even aannemelijk, maar het kan wél! Paniek en verdriet zijn tenslotte slechte raadgevers. Ze is niet alleen boos op Hamish maar vooral op ook de virtuele wereld en de laconieke houding van de maatschappij. Daardoor heeft ze geen grip op de situatie, last van een vertroebelde blik en dus vlucht ze. Niet iedere vrouw zal in de gelegenheid zijn om te vertrekken in een dergelijke situatie maar het is zeer vermakelijk dit zo te lezen. Tijdens de rondreis gebeuren dan ook de meest grappige dingen maar ook situaties die best wel ongewoon zijn komen voorbij. Prachtige sfeerschetsen, hilarische personages maar vooral de onderliggende familieband is vertederend en mooi om te lezen.
De band met haar puberdochter en zoon Lachlan, die alles eigenlijk wel oké vindt en zijn opa aanbidt, zal voor veel moeders herkenbaar zijn. De typische manier van communicatie op die leeftijd is heel authentiek weergegeven. Vooral het verbod om onderweg gebruik te maken van telefoons, Ipads en randapparatuur is leuk gevonden, maar ja je hebt wel te maken met een tiener, een puber én een fitte zeventigjarige vader. Een grote rol in het verhaal is weggelegd voor Paula’s vader Sid. Hij voert de boventoon door met zijn droge humor, zijn levenslessen en zijn kijk op de wereld de reis een geheel eigen wending te geven, let goed op Hilary Clinton in het verhaal (dit is geen spoiler maar typische humor van Sid). Je houdt meteen van die man, je hebt geen keus. Hij tovert geregeld een glimlach op je gezicht tijdens het lezen.
Door de emoties van Paula en haar avontuur zou je haast Hamish vergeten, maar nee hoor! De auteur heeft hem op een unieke manier in het verhaal gehouden. Wat een personage zeg en hoe Higgins dat beschrijft! Hamish wordt verscheurd door verdriet, onbegrip en schuldgevoelens maar weet zich daarmee totaal geen houding te geven, wat de meest hilarische situaties tot gevolg heeft. Hij is vooral erg ondoordacht, onhandig en daardoor grappig maar of hij het daarmee gaat redden is nog maar de vraag natuurlijk. Lezen dat boek!
Wat absoluut een meerwaarde aan het verhaal geeft is de afrondende plot. Dat is niet volledig origineel maar wel heel onverwacht en uitermate goed beschreven. De schrijfstijl van Higgins is lekker ontspannen, ze brengt humor, drama en romantiek samen in een heldere verhaallijn. Hulde ook aan de vertaler, geen enkele rare zin of fout kunnen vinden. Wat wil je nog meer? Dit boek is een terechte ‘feelgood’ roman en bewijst dat het niet altijd een standaard afloop hoeft te hebben om er lekker bij weg te kunnen dromen. Een menselijk, herkenbaar en warm verhaal, ongeacht de afloop heb je de garantie dat het een (h)eerlijk boek is. Voor liefhebbers van Jojo Moyes een absolute aanrader! Een must-read zelfs!
Vier hartverwarmende sterren.
Patrice – Team DPB